Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tájékoztató ásott és fúrt kút engedélyezési eljárásával kapcsolatban

A vízgazdálkodásról szóló módosított 1995. évi LVII. törvény 29.§ (7) bekezdése alapján, amely 2020. július 1-től lép hatályba:

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

FONTOS!

AKIK 2018-BAN, 1996. JÚLIUS 1-JÉT MEGELŐZŐEN LÉTESÍTETT KUTAKRA BEJELENTŐ LAPOT NYÚJTOTTAK BE ÖNKORMÁNYZATUNK RÉSZÉRE, AZOKNAK IS SZÜKSÉGES A VÍZJOGI FENNMARADÁSI ENGEDÉLY KÉRELMET BENYÚJTANI 2023. DECEMBER 31. NAPIG, JELEN TÁJÉKOZTATÓBAN KÖZÖLTEK ALAPJÁN!

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996.(V.22.) Kormányrendelet alapján a jegyző engedélye szükséges:

1.a) olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

  • aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
  • ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
  • ac) nem gazdasági célú vízigény.

2. Az ab) pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.

Házi ivóvízigény kielégítése esetén szükséges a vízminőség évenkénti vizsgálatának elvégeztetése.

Összefoglalva:

Ha a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet, 500 m3/év vízigénybevétel alatti, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, magánszemély a kérelmező, a kút házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál, akkor a fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik.

Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem az illetékességgel rendelkező Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

F O N T O S

Házi ivóvízigény kielégítése esetén szükséges a vízminőség évenkénti vizsgálatának elvégzése.

A fennmaradási engedélyezési eljárás mind az ásott, mind a fúrt kutakra kiterjed.

Minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek.

-         Kérelem nyomtatvány – PDF

 

-         Adatlap ásott kutakra – PDF

 

-         Adatlap fúrt kutakra   - PDF

 

Településünkről

Egerszólát Egertől 12 km-re, északnyugatra, a Farkas és a Préda hegyek között, a Szólát-patak völgyében fekvő település. A község neve elé megkülönböztetésül került az Eger előtag…

Dokumentumtár

Itt megtalálja településünk önkormányzatának közétett dokumentumait (rendeletek, jegyzőkönyvek, formanyomtatványok, stb…)

Rendezvények

Települési rendezvényeinkről itt találhat bővebb információt…

Szálláshelyek

Települési rendezvényeinkről itt találhat bővebb információt…

Időjárás Egerszóláton

          

Keresés az oldalon...