TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HE1-2022-00040

A kedvezményezett neve: Egerszólát Községi Önkormányzat
A projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HE1-2022-00040
A fejlesztés tárgya: Környezetrendezés és közösségi tér kialakítása Egerszólát településen
A szerződött támogatás összege: 200.000.000 Ft
 
A projekt tartalmának részletes bemutatása:
 
Egerszólát község Önkormányzata a település szabadidős és rekreációs lehetőségeinek javítása érdekében az Árpád úton, a 31 hrsz-ú sportterületen fedett szabadtéri színpadot és két esőbeálló építményt kíván építeni, illetve ennek a közelében lévő 16 hrsz-ú zöldterület rendezését szeretné elvégezni a természeti örökségi értékek megóvása és bemutatása mellett. 
A projekt célja tehát az Árpád úton található tó és közvetlen környezetének hasznosítása. Az Árpád úti-tó az egykori vályogvető gödör mederfelújító kotrásával jött létre, és közvetlenül az új pincesor előtt található, amely a 80-as években épült. A 19 db pince érdekes látványt nyújt az ide ellátogatóknak, mivel az erdő szélén lévő, láncként felfűzött pincék egységes kialakítást kaptak. A település környezettudatos szempontok alapján szeretné megterveztetni a parkot, amely így fenntartható zöldfelületek kialakítását teszi lehetővé, figyelembe véve az ökológiai szempontokat is. 
A település már régóta tervezi az Árpád úti tó környékének hasznosítását, rendbe tételét. A cél egy modern szemléletben megújuló, több mint fél hektáron elterülő tó menti pihenőpark létrehozása. A „beavatkozási” terület cca. 350-400 m-re a falu központjától a sportpálya közvetlen szomszédságában található. 
A fejlesztendő terület a falu központjától (Egri út) délre található az Árpád úti sporttelep mellett, a Farkashegy előterében.  A koncepció lényege, hogy minden korosztály megtalálja majd a kikapcsolódás lehetőségét a gyerekektől az idősekig. A település célja, hogy ezt a zöldterületet rehabilitálja, megújítsa ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődés helyi feltételeinek biztosításához, és a fenntartható települési térszerkezet kialakulásához. Ez hozzájárul a társadalmi jólléthez azáltal, hogy a település vonzó és élhető hellyé válik. 
A tervezett fejlesztés a lakókörnyezet megújítását jelenti hozzájárulva a vonzóbb településkép kialakításához, amely fontos szerepet játszik a népesség megtartásában. A zöldterület fejlesztése során egy, a tó körüli beton térburkolatos sétány kiépítése tervezett, és az élővilág bemutatását szolgáló két ismeretterjesztő tábla kihelyezését is szeretné az önkormányzat. A sétány lehetőség szerint a parti sávon kívül lesz kialakítva, a sétány kivilágítása az élővilág zavarásának elkerülése érdekében nem javasolt. A sétányok mellett két pihenő padot és azok mellé egy-egy hulladékgyűjtőt is ki lehet helyezni. A sétány két vége a meglévő, aszfalt burkolatú Árpád úthoz csatlakoztatható közúti árok fölötti faszerkezetű árokhíddal, kőburkolatú beton alapzattal. A tó déli részén a sétányhoz kapcsolódó T alakú stég kiépítése is szerepel az elképzelések között. A tó déli részéhez kapcsolódó nagyobb, közel vízszintes, füves terület alkalmas egy játszótér kiépítésére is, szabványos, biztonságos játszótéri játékok elhelyezésével. A játszótér mellett egy fedett és burkolt padozatú pihenő filagória elhelyezése valósul meg beton térkő járófelülettel, összekötve a sétánnyal és a másik irányba a tervezett 2 férőhelyes szórt burkolatú parkolóval. A fedett pihenő filagória mellett kialakítható egy kőből épített nyársaló két fapaddal, tovább gazdagítva a település pihenési lehetőségeit.
 


A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.
 
Kedvezményezetti infoblokk:
 
 
 

Időjárás Egerszóláton

          

Keresés az oldalon...